Pisila čáponohá - Himantopus himantopus

Vzdáleně připomíná čápa
výskytEvropa, Afrika, Asie, Austrálie, J. a S. Amerika, Nový Zéland, Nová Guinea, Havajské ostrovy
biotopjezera, rybníky, bažiny, záplavové oblasti, slepá ramena řek
potravačervi, měkkýši, korýši, hmyz, semena
věk10–15 let
rozměrydélka těla 35–40 cm
váha165–205 g

Hnízdí na zemi v nízké trávě v blízkosti vod, samice snáší 3–4 vejce, inkubace trvá 22–26 dní. Na snůšce střídavě sedí oba partneři. Mláďata opouští hnízdo brzy po vylíhnutí. Několikrát vzácně zahnízdila i v České republice.

 

čtěte také