Plameňák malý - Phoeniconaias minor

Plameňák malý je nejpočetnějším z plameňáků
výskytvýchodní, jihozápadní a západní Afrika, severozápadní Indie
biotopmělká jezera
potravakorýši, hmyz, řasy
věk20 - 40 let
rozměrydélka 80 - 90 cm, rozpětí 95 - 100 cm
váha1,5 - 2 kg
Krásná barva plameňáků není samo sebou. Jejich potravu tvoří drobné vodní organismy, které obsahují velké množství červených barviv karotenoidů. Plameňáci je neúnavně cedí z vody pomocí soustavy lamelek v zobáku, které tvoří jakési sítko. V něm uvíznou i tak malí živočichové, které okem nevidíme. Pokud barvivo v potravě plameňák nezíská, jeho peří vybledne až zbělá. V Africe hnízdí ve velkých koloniích až přes pět milionů ptáků.
(téměř ohrožený)