Surikata - Suricata suricatta

Díky výborným loveckým schopnostem dokáže ulovit i jedovaté hady a štíry
výskytjižní Afrika
biotopsuchá savana, polopouště, pouště
potravahmyz, pavouci, štíři, drobní plazi a ptáci, hlodavci, cibulky a kořeny rostlin
věk15 let
rozměrydélka těla 25 - 35 cm
váha600 - 975 g
Surikaty žijí v rodinných koloniích čítajících 10-30 členů v otevřených oblastech jižní Afriky. Loví různé drobné živočichy, ale nepohrdnou i sladkým ovocem a plody. V kolonii se rozmnožuje nejvýše postavená samice. Jedinci z kolonie hlídkují na vyvýšeném místě a chrání ostatní před predátory, zejména dravými ptáky, kteří s oblibou surikaty loví. Hlídkující surikata má širokou slovní zásobu a umí ostatní varovat, zda se blíží nebezpečí ze vzduchu, země či o jakého predátora jde. Naše zoo surikaty poměrně dobře rozmnožuje, narodilo se již 120 mláďat (k 7. 3. 2017).
(málo dotčený)