Vaza velký - Coracopsis vasa

Za měsíčných nocí se ozývá hlasitým voláním
výskytMadagaskar
potravasemena a plody stromů a keřů
rozměrydélka těla 50 cm
váha500 g

Vaza velký je papoušek vyskytující se zejména na ostrově Madagaskar, kde žije v hejnech s převahou samců. Na jednu samici připadá 3 až 8 samců. Dominantní samice žije se skupinou samců, kteří se společně starají o mláďata a brání teritorium. Samice během hnízdění připomínají spíše supy, protože jim vypelichá peří na hlavě a kůže se zbarví do oranžova. Běžné zbarvení těchto ptáků je hnědočerné, svrchu někdy poněkud šedavé. Spodní ocasní krovky jsou šedé, někdy s černými skvrnami. Přes střední ocasní pera jdou tmavé příčné pruhy.

 

čtěte také