Volavka obrovská - Ardea goliath

Největší volavka na světě a vzácný chovanec zoologických zahrad
výskytAfrika jižně od Sahary, jižní cíp Arábie a bažiny v jižním Iráku
biotoprůzné typy mokřadů včetně říčních delt, mangrovů, porostů papyru a rákosin
potravapředevším ryby, méně obojživelníci a plazi, hlodavci, krabi, krevety, příležitostně mršiny
věk15–20 let
rozměrydélka těla 135–145 cm, rozpětí křídel 185–230 cm
váha4–4,5 kg

Volavkám obrovským se také někdy říká goliáší. Jsou to výrazně samotářská a teritoriální zvířata, která si své lovecké území často brání před ostatními volavkami. Jsou proslulé svými pomalými a rozvážnými pohyby. Tak také loví. Dlouho nehnutě stojí a pozorně sledují, co se děje pod hladinou. Pak zobákem bleskově vyrazí proti kořisti a nabodnou ji jako harpunou. Kvůli svým pomalejším pohybům se však občas stanou obětí kleptoparasitismu: mrštnější druhy predátorů je připraví o ulovenou kořist. V divočině byl při podobném loupeživém chování pozorován například zejména orel jasnohlasý. 

Hnízda staví v papyrových houštinách, v rákosinách nebo na keřích, snáší 2–5 vajec, na kterých sedí 24–30 dní. Hnízdí celoročně, hlavně v období dešťů.

Z českých zoo chová v současnosti volavky obrovské pouze dvorský safari park.

 

čtěte také