Zebra bezhřívá - Equus quagga borensis

Vzácný poddruh zebry stepní, který se vyskytuje pouze v Ugandě
výskytvýchodní Afrika
biotopsavany
potravatráva, okusuje i keře
věkaž 25 roků
rozměrydélka těla 200 - 245 cm, kohoutková výška 120 - 140 cm
váha250 - 300 kg
Vzácný poddruh zebry stepní, který se vyznačuje dospělými jedinci bez hřívy.Mláďata se narodí s normálně vyvinutou hřívou, ta jim od věku 2 - 3 let vypadává a postupně mizí, takže zvláště dospělí hřebci jsou úplně bezhříví. Nohy má pruhované až ke kopytům. Do naší zoo byly poprvé dovezeny v roce 1969 a k roku 2019 se již narodilo 143 mláďat. V současnosti jde podle dostupných informací o nejohroženější poddruh zebry stepní. Podle aktuálních odhadů jich žije přibližně 200 až 300 v ugandském Kidepo Valley a dalších přibližně 40 zvířat v Pian Upe. V minulosti obývaly zebry bezhřívé rovněž Keňu a Súdán. V posledních letech se je však v Keni ani Súdánu Jejich chov má proto velký ochranářský potenciál. nepodařilo nalézt.

čtěte také