Zebra Burchellova - Eguus quagga burchellii

Žije ze všech stepních zeber nejjižněji
výskytjižní Afrika - Namibie
biotopsavany
potravatráva, okusuje i keře
věkaž 25 roků
rozměrydélka těla 200 - 245 cm, kohoutková výška 120 - 140 cm
váha230 - 300 kg
Zebra Burchellova, dříve nazývána damarská, žije na savanách jižní Afriky. Rozšíření této zebry je od jižní Angoly, přes Namibii, Botswanu až do Swazijska. Je nejsvětlejším poddruhem stepní zebry, pro nějž jsou typické světlé končetiny téměř bez pruhů. Má menší počet širších pruhů, mezi kterými jsou světlejší šedé pruhy, a černé pruhy zasahují z boků i na břicho. Ve srovnání s jinými druhy zeber mají zebry Burchellovy jemnější hlavu. Žije v rodinných stádech o 5 - 10 jedincích vedených dospělým hřebcem. Do naší zoo byly poprvé dovezeny v roce 1972 a do 7. března 2017 se již narodilo 67 mláďat.