Čáp bílý - Ciconia ciconia

Tažný brodivý pták se zimovišti v subsaharské Africe a jižní Asii.
výskytAfrika, Evropa, Asie
biotopotevřená krajina v okolí vod
potravahmyz, plazi, ryby, obojživelníci, mláďata ptáků a savců
věk20–40 let
rozměrydélka těla 100 cm, rozpětí křídel 155–165 cm
váha2,5–4 kg

Evropští čápi tráví chladné období roku v tradičních zimovištích v Africe. Čápi bílí z naší zoo byli spatřeni během zimování i v Zimbabwe. Typickým zvukovým projevem, který u nás v safari parku často v letních měsících uslyšíte je klapání zobáku. V safari parku se čápům daří, mají tu klid a přiživují se na potravě chovaných ptáků. V areálu se nachází několik hnízd, kde čápi pravidelně vyvádějí mladé.