Gepard - Acinonyx jubatus

Gepard je nejrychlejší pozemní savec dosahující rychlosti kolem 100 km/hod
výskyt střední a jižní Afrika (nejvíce v Namibii), malá populace v Íránu a Pákistánu
biotopsavany
potravaantilopy, zajíci (kořist do 40 kg)
věkv lidské péči až 20 let
rozměrydélka těla 150 cm, kohoutková výška 0,75 až 0,9 m
váha35 až 70 kg
Jako jediná kočka nemá v dospělosti zatažitelné drápy, což souvisí se sprintem. Má obrovskou akceleraci. Z klidu dosáhne rychlosti 90 km/hod během pouhých pěti sekund. Pomáhají mu dlouhé nohy, neobyčejně pružná páteř a dlouhý ocas, kterým udržuje rovnováhu při prudkých zatáčkách ve vysoké rychlosti. V plném běhu se pohybuje skoky 6 - 7 metrů dlouhými. Vydrží vysokou rychlostí běžet asi 20 vteřin (400-500 m), pak pronásledování vzdává a odpočívá. Kořist chytí asi v polovině případů. O kořist bývá často oloupen mohutnějšími lvy či hyenami. Nemůže si dovolit zranění, pak by rychlonohé gazely a impaly nedostihl. V přírodě na člověka nikdy neútočí. V Asii býval chován jako lovecké zvíře, dnes je tam již vyhuben. Kvůli typické obličejové masce domorodci geparda nazývají plačící kočkou, která pláče proto, že přišla o mláďata (mortalita mláďat do 1 roku je až 95 %). V lidské péči je chov geparda velmi náročný, úspěšný odchov je velkou vzácností. V naší zoo je rozmnožujeme od roku 1988, od té doby se narodilo 88 mláďat a 63 bylo odchováno (rok 2019).