Husice modrokřídlá - Cyanochen cyanopterus

Jediné místo, kde husice modrokřídlá žije, jsou náhorní planiny v Etiopii
výskytAfrika - Etiopie
biotopjezera a řeky
potravatravní porosty
věk15 - 20 let
rozměrydélka 60 - 75 cm
váhaasi 1,5 kg
Tento druh má krátký černý zobák a černé nohy. Hnízdí jednotlivě, ale v mimohnízdní době se zdržuje v hejnech čítajících až 100 ptáků. Přes malý počet světové populace (5000 - 15000 ptáků) není považována za ohrožený druh, neboť místní obyvatelé ji z náboženských důvodů chrání.
(zranitelný)