Lev berberský - Panthera leo leo

Vyhynulá forma největší africké šelmy s poslední zaznamenanou populací v severní Africe.
výskytvyhynulý ve volné přírodě
potravasavci (většinou kopytníci, ale i menší savci), ptáci
věkv přírodě 10–14 let
rozměrydélka těla 1,5–2,5 m, kohoutková výška 1–1,25 m
váhasamci váží 150-250 kg a samice 120–150 kg

Lev berberský, kterého chová Safari Park Dvůr Králové, už z volné přírody zcela vymizel. V minulosti obýval tento velký poddruh lva pustinného severní Afriku. Právě tam, ve zvěřinci marockého krále, přežily desítky lvů, jejichž mláďata se postupně rozšířila do zoologických zahrad. Lev je jediná kočkovitá šelma, která žije a loví ve smečkách. Jeho kořistí jsou velcí kopytníci, jako jsou pakoně, impaly, zebry, ale troufnou si i na buvola, žirafu či mladého slona. Smečka je zpravidla vedená jedním nebo dvěma silnými samci. Jejich úlohou je smečku chránit, naopak lov je z větší části záležitostí lvic. Ty jsou bezhřívé a dosahují zhruba poloviny hmotnosti samce, který dosahuje váhy až 250 kg. Své teritorium si označují řevem, který se nese až 8 km daleko .

Chov lva berberského v licencovaných zoologických zahradách se řídí doporučeními koordinátora Evropského záchovného programu (EEP), který doporučuje spojování vhodných jedinců a přesuny nebo umisťování mláďat či případná managementová opatření chovu, vedoucí k co nejvyšší genetické pestrosti populace lvů berberských v lidské péči. Právě tyto kroky jsou zásadní pro přežití druhu do budoucnosti.

Lvi na posezení spořádají velké množství masa a většinu dne tráví jeho trávením a odpočinkem. V dvorském safari parku dostává dospělý lev 4-10 kg masa denně a jednou až dvakrát do týdne má půst.

čtěte také