Osel somálský - Equus asinus somalicus

Jeden z nejohroženějších kopytníků Afriky
výskytv přírodě je prakticky vyhuben - oblast afrického rohu (Etiopie, Eritrea, Somálsko)
biotopkamenité pouštní oblasti
potravařídké travnaté porosty, okusuje pupeny a větve keřů
věkaž 30 roků
rozměrydélka těla okolo 200 cm, kohoutková výška 125 - 135 cm
váha200 až 300 kg
Osel somálský se vyznačuje velmi dobrou odolností na suché klima a schopnostmi přežít delší dobu v extrémních podmínkách pouště. Jeho nohy jsou horizontálně černě pruhované. Živí se skoro veškerým rostlinstvem, od trav po pupeny a větve keřů. Několik dnů může vydržet bez pití. Osel somálský žije v malém počtu v kamenitých pouštních oblastech Eritrei a Somálska. Před úplným vyhubením ho může zachránit chov v lidské péči. Tento druh byl decimován nejen pytláctvím, ale také nedokázal obstát silné konkurenci dobytka. Domorodci pokládají jeho maso i za účinný lék proti hepatitidě. Naše zoo získala první osly somálské v roce 2000 a v r. 2004 se narodilo již 1. mládě – klisnička Tiffany. Do dubna 2017 se narodilo 11 hříbat.