Pes hyenový - Lycaon pictus

Každý jedinec psa hyenového má jiné zbarvení, standardní jsou pouze černé ušní boltce a černá tlama
výskytjihozápadní, jihovýchodní a střední Afrika (jižně od Sahary)
biotopsavana, otevřené lesy
potravaantilopy, zebry
věkaž 16 let
rozměrytělo 80 - 110 cm, ocas 30 - 41 cm, výška v kohoutku 61 - 78 cm
váha17 - 36 kg
Je nejobávanější africkou šelmou (až 80 % úspěšnosti při lovu). Při štvaní kořisti dokáže vyvinout rychlost až 55 km/hod. Denní dávka potravy je 3 až 6 kg. Patří k nejvíce ohroženým druhům, v přírodě zbývá asi 4000 jedinců. ZOO Dvůr Králové je v chovu psa hyenového velmi úspěšná. Březost trvá 70-73 dní, samice rodí 6 až 16 mláďat vážících 0,3 - 0,4 kg, při výchově štěňat samec aktivně spolupracuje. Štěňata se rodí černo-bílá až časem se objevují hnědé skvrny. Od roku 1970 se k 7. 3. 2017 narodilo 329 (121.104.104) mláďat, odchovat do dospělosti se podařilo 141 jedinců.