Fenek - Vulpes zerda

K životu v nehostinných podmínkách je tato nejmenší psovitá šelma světa skvěle vybavena
výskytseverní Afrika
biotoppouště a polopouště s ostrůvkovitou vegetací
potravaplazi, ptáci, hlodavci, hmyz, hlízy a cibulky rostlin, ovoce
věk12 let
rozměrydélka těla 30 - 40 cm, výška 20 cm
váha0,8 - 1,5 kg
Fenek, též fenek berberský je nejmenší liška na světě, malá pouštní šelma, která má vzhledem k velikosti těla největší uši ze všech psovitých šelem. Fenek je nejmenší psovitou šelmou. Je menší než kočka domácí, samice váží průměrně 0,8 kg, lišáci jsou o něco větší. Je to štíhlá šelmička s velmi dlouhým huňatým ocasem, který tvoří skoro 60% jejich délky, a dlouhýma, ale silnýma nohama. Nápadné jsou obrovské ušní boltce, které mohou být dlouhé až 15 cm. Společně s velkou bubínkovou výdutí zodpovídají za velmi jemný sluch, ušní boltce také slouží jako tepelný výměník a pomáhají tak fenkovi ochladit se. Fenek je aktivní převážně v noci, přes den se schovává před pouštním žárem v hlubokých norách vyhrabaných pod kameny a kořeny rostlin. Nory mívají několik vchodů a jedinou noru může obývat množství fenků, výsledkem je pak složité bludiště podzemních chodeb. Doupata jsou vystlána listy, trávou, peřím a srstí. Žijí v rodinných skupinách složených z jednoho nebo několika dospělých párů, jejich letošních mláďat a některých starších potomků. Občas může v jediné noře žít i víc takových rodin. (málo dotčený)