Levhart perský - Panthera pardus saxicolor

Levhart je mimořádně přizpůsobivý
výskytseverovýchodní Irán až Pákistán (Arábie)
biotoplesy mírného a subtropického pásu, horské oblasti, polopouště či lesostepi
potravanejčastěji kopytníci, paviáni a další zvířata
věkv lidské péči přes 20 let
rozměrydélka těla 1,5 - 1,9 m, kohoutková výška 0,5 - 0,7 m
váha45 - 80 kg
Obývá širokou škálu prostředí od polopouští po vysoké hory. Patří k nejtěžším z poddruhů levhartů. Donedávna proto jednotlivé poddruhy levharta skvrnitého obývaly značnou část Afriky a takřka celou Asii. Většina z nich byla však téměř vyhubena. V jídle není vybíravý, loví cokoliv do velikosti velkého kopytníka, nepohrdne člověkem ani psem. Vytáhne na strom kořist dvakrát těžší, než sám váží. Je ohrožen zpravidla díky pytláctví. V zoo je chován již od roku 1977 a do března 2019 se již narodilo 48 mláďat této vzácné šelmy.