Plameňák růžový - Phoenicopterus roseus

Za zbarvení vděčí barvivům získaným z potravy
výskytseverní a jižní Afrika, jižní Evropa, Asie
biotopmělká jezera, laguny, delty řek, mořská pobřeží
potravakorýši, hmyz, řasy
věk40 - 60 let
rozměrydélka 125 cm
váha2,1 - 4,1 kg
Plameňáci krmí mladé takzvaným mlékem, tedy sekretem z volete. Mláďata se líhnou s rovným zobákem, jenž se začíná zakřivovat po třech týdnech. Mladí ptáci jsou až do stáří dvou let bílí s šedavou kresbou. Aby se plameňáci rozmnožovali, je třeba, aby žili ve velkém hejnu. Jen tak se cítí bezpečně. I když jsou velmi společenští, stojí jeden od druhého vždy alespoň na vzdálenost křídla či krku tak, aby se nedotýkali a nedosáhli na sebe. Vzájemný kontakt nijak nevyhledávají. (málo ohrožený)