Slon africký - Loxodonta africana

Tento nejtěžší suchozemský savec žije na savanách Afriky
výskytroztroušeně v Africe na jih od Sahary
biotopsavany i lesy
potravasní cokoliv rostlinného původu: výhonky a větve stromů a keřů, kulturní plodiny, ovoce, kůra, větve
věkvíce než 60 let
rozměryvýška v kohoutku až 4 metry, délka těla včetně chobotu 6 – 7,5 metrů
váha4-7 tun
Po 20-23 měsících březosti rodí 1 mládě (vzácně i dvojčata) vážící 100-150 kg, které matka kojí 2-3 roky a do pohlavní dospělosti (11-13 let) o ně pečují všechny samice ve stádě. Mladí samci jsou poté vyhnáni. Samci žijí samotářsky, samice žijí s mláďaty v rodinných stádech vedených nejvýše postavenou samicí. Má v chobotu více svalů než celá lidská rodina v těle. Chobot je zakončen 2 hmatovými prstíky (slon indický má pouze jeden). Kly mají samci i samice (rekordní délka byla 3,5 m a obvod 0,6 m). Slon denně vypije 100 až 300 l vody, přijímání potravy se sloni věnují 18 až 20 hod denně. Do zoo ve Dvoře Králové byly slonice Umbu a Sali přivezeny v roce 1983 až 1984 z odchytu. Patří do velké pětky afrických zvířat. Další kuriozity: - ze smyslů je u slonů nejdokonalejší čich a sluch - průměrná denní spotřeba potravy u slonů v přírodě kolísá podle hmotnosti od 200 kg do 450 kg (v lidské péči dostávají zpravidla 130 kg na den - toto množství je postačující, protože dávka obsahuje více kalorií nežli rostlinná potrava v přírodě) - chobot slonů je velmi specifickým orgánem, který má mnoho funkcí: dýchání, podávání potravy, pití (mláďata pijí pouze tlamou), čichová funkce, hmatový orgán a v neposlední řadě slouží jako nebezpečná zbraň - dožívá se v průměru 35 let (jsou známé i případy slonů, kteří se dožili 70 let) - za celý život porodí samice 7 až 8 mláďat (dospělého věku se dožije pouze 50 %) - počet kusů v přírodě se odhaduje na 500.000 kusů - na černém kontinentě umírá rukou pytláků každých 15 minut 1 slon, největší poptávku po slonovině mají Čína, Vietnam a USA - pytlák sice dostane od překupníka za 1 kg sloních klů 80-100 USD, ale na cílovém černém trhu v Asii se stejné množství prodá 2,5-3 tisíce USD - v zoo jsou porody velkou vzácností (většina zoo totiž chová samice, dospělí samci jsou vůči lidem velmi útoční, u slona afrického je odchov vzácnější než u slona indického) (zranitelný)