Africká kuchyně v Africké zoo


24.6.2013
Týden originálních jídel afrických kmenů v ZOO Dvůr Králové
od 29. 6. do 5. 7. 2013
Týden originální Africké kuchyně v ZOO Dvůr Králové zajišťují Agnes Laure Peniška Amougou Mengue a Petr Peniška, autoři projektu Mama Africa. Ochutnat pravá africká jídla a dokonce se je i naučit vařit, budou moci návštěvníci zoo na třech místech.
Africký gril

Ve dnech 29. 6. - 4. 7. 2013 budou mistry grilu u Rotundy paní Agnes Laure Peniška Amougou Mengue a Barbora Penišková. Přímo před návštěvníky budou připravovat tato jídla:

Mbumen kup pikantní marinované kuřecí paličky kmene Bulu
Sukuma wiki tradiční východoafrické zeleninové jídlo kmeme Kikuyu
Kamba marinované tygří krevety z Guinejského zálivu kmene Bata
Zeuk owondo grilovaný ananas s arašídy a čokoládou kmene Ewondo
Mbumen ndoa grilované mango pygmejů
Aloko fritované banány (banana plantain kmene Bete
Chapati východoafrické pšeničné placky kmeme Samburu
Honeybush tradiční léčivý nápoj křováků kmene San
Djindja osvěžující zázvorový nápoj kmene Bamileke
Restaurace U LEMURA
V restauraci u Lemura se budou podávat tato dvě jídla:
Fiang owondo - hovězí v arašídové omáčce dle kmeme Ewondo z Kamerunu
Yassa – slavnostní senegalská úprava kuřete na citrusech dle kmene Fulbe

Kuchařský workshop
V sobotu 29. 6. v 15 hodin a ve středu 3. 7., vždy v 15 hodin proběhne na vyhlídce v Safarikempu „lekce vaření Africké kuchyně“, která má vždy omezenou kapacitu 15 - ti účastníků.
Hlavním lektorem bude pí. Agnes Laure z Afrického Kamerunu a Petr Peniška.
Účastníci workshopů společně připraví:
polévka: Pepe supe - pikantní rybí polévka kmene Sava
hlavní chod: Fiang owondo s aloko kuře v arašídové omáčce kmeme Ewondo z Kamerunu
dezert: Ethiopia tamu - banánovo kokosový dezert s cizrnou a rýží kmene Konso z Etiopie.
Cena za 1 účastníka je 690 Kč a obsahuje: ochutnávku cca 1/3 standardní porce, kartičku s recepty uvedených jídel, kontakty na organizátory akce, společné foto, dárky – minci s nosorožcem a balíček Afrického koření