Šéfkuchaři z Keni vaří v safari parku. Po celé léto budou vařit africké lahůdky návštěvníkům a místním kuchařům ukážou své triky


20.6.2022
Čtyři výborní kuchaři z Keni se poprvé v životě vydali za hranice své rodné země. V safari parku budou kuchařskému týmu Safari Gastro pomáhat vařit a naplňovat jeho heslo „Chutě a vůně z domova i Afriky“. Placená stáž nepřímo podpoří i ochranu zvířat v oblasti keňské rezervace Ol Pejeta, domovu dvou posledních nosorožců bílých severních na planetě.

Juliana Ndunge Matiku, Lilian Chebet, Robert Mwangi Thaiya a Wiliam Asila Akhunza. Čtveřice „vyslanců“ keňské gastronomie se pomalu zapracovává v kuchyních a provozech restaurací v Safari Parku Dvůr Králové. „V Keni, odkud pocházejí, pracovali jako soukromí kuchaři pro vážené hosty nebo šéfové kuchyní nejlepších lodgí. Věřím, že si umění našich keňských šéfkuchařů nyní užijí i návštěvníci safari parku,“ popisuje šéf Safari Gastro Igor Mašín, který provozuje zásadní restaurace a občerstvení v areálu safari parku.

Spokojení a dobře placení lidé mají menší motivaci drancovat přírodu. České peníze ze Dvora Králové tedy v tomto případě pomáhají ochraně přírody nepřímo, ale zásadně. Naopak - s nadsázkou řečeno - naši keňští kuchaři pomáhají i projektům safari parku. Dva z nich působili přímo v rezervaci Ol Pejeta, kde žijí dvě dvorské samice nosorožce bílého severního, a v oblasti působí i druhá dvojice.

S projektem přišel v rámci snahy Safari Gastro nabízet rozmanité chutě Afriky a podporovat nejen tamější ohrožená zvířata, ale také komunity v jejich sousedství. Právě spokojení a dobře placení lidé mají menší motivaci drancovat přírodu. České peníze ze Dvora Králové tedy v tomto případě pomáhají ochraně přírody nepřímo, ale zásadně. „Naopak - s nadsázkou řečeno - naši keňští kuchaři pomáhají i projektům safari parku. Dva z nich působili přímo v rezervaci Ol Pejeta, kde žijí dvě dvorské samice nosorožce bílého severního, a v oblasti působí i druhá dvojice,“ upozorňuje Igor Mašín. Právě během jedné z cest týmu kolem projektu na záchranu severních bílých nosorožců proběhly první rozhovory o možné spolupráci.

Čtveřice kuchařů bude v safari parku fungovat do konce letních prázdnin. Domů se vrací na počátku září. „Každý z nich vyniká v trochu jiné sféře kuchyně, a tak postupně budou působit ve většině našich gastro provozů. Věříme, že spolupráce bude dlouhodobá a obohatí obě strany,“ doplňuje Igor Mašín.

Odjezdem čtveřice hostů z Keni ale možnost užít si pravou africkou gastronomii neskončí. Safari pivovar a další provozy safari parku nabízejí africké speciality celoročně. Na podzim a zimu plánuje Safari pivovar druhý ročník oblíbené Gastro cesty do Afriky … po stopách Zikmunda a Hanzelky. „Keňské recepty ještě upravíme podle tipů našich kolegů z Keni, aby byly ještě autentičtější. Vyladíme třeba poměr koření,“ těší se šéfkuchař Safari Gastro Pavel Červinka. Za dobrotami, z nichž některé určitě během své cesty Afrikou ochutnávali také legendární cestovatelé, mohou labužníci vyrazit od listopadu do konce února. Další speciality jsou součástí běžného menu Safari pivovaru.

Pracovnímu pobytu Keňanů ve Dvoře Králové předcházela složitá vyjednávání a mnoho byrokratických procesů. S jejich řešením významně pomohl konzul na českém zastupitelství v Nairobi Adam Piňos. Žádný z talentovaných kuchařů před tím z Keni nikdy nevycestoval.