Hrošík liberijský - Choeropsis liberiensis

Není vázán na vodu tak jako hroch obojživelný, většinu času tráví v mělkých mokřadech
výskytzápadní Afrika
biotoptropický deštný les
potravalistí, bažinná vegetace, její kořeny a hlízy, spadané ovoce
věkvíce jak 30 let
rozměrydélka těla 170-195 cm, výška v kohoutku 70-92 cm
váha200-270 kg
V současné době je jeho přežití vážně ohroženo v důsledku kácení tropických lesů a pronásledování kvůli masu a zubům. Žije samotářským způsobem života, zvířata se potkávají v období páření. Společně žijí matky s mláďaty. Mívají pouze jediné mládě, které se s matkou zdržuje dva až tři roky. V lidské péči se rodí více samic než samců. Žije v mokřadech a bažinách, ale většinu času tráví na souši.