Žirafa síťovaná - Giraffa reticulata

ZOO Dvůr Králové chová nejpočetnější stádo žiraf síťovaných mimo Afriku
výskytvýchodní Afrika - Keňa, Somálsko, Etiopie
biotopsavany, křovinatý buš
potravalisty akácií a mimóz, plody, tráva
věkaž 30 let
rozměrydélka těla 300 - 400 cm, celková výška 450 - 600 cm, rohy obě pohlaví, samci rohy používají k bojům o samice
váha600 - 1200 kg
Žirafy jsou nejvyšší suchozemští savci, živí se okusováním stromů a keřů, taková zvířata nazýváme okusovači. Stejně jako lidé mají sedm krčních obratlů. Březost trvá okolo 457 dnů, samice rodí ve stoje a mládě při porodu padá z výšky až dvou metrů. Do patnácti minut po porodu se dokáže postavit. Kostěné růžky, které mají obě pohlaví jsou u mláďat chrupavčité, později zkostnatí. Je evidentní, proč se tento druh nazývá žirafa síťovaná. Její oranžovohnědé skvrny jsou jasně ohraničené sítí bílých čar, které je možné nalézt po celé délce končetin. Je to jeden ze čtyř druhů žiraf, které podle nedávné genetické studie rozeznáváme. Má značně omezené území výskytu v severní a severovýchodní Keni, malé populace s největší pravděpodobností přetrvávají v jižním Somálsku a v jižní Etiopii. (ohrožený)