Nosorožec dvourohý východní - Diceros bicornis michaeli

Poddruh nosorožce dvourohého (černého) kriticky ohrožený vyhubením.
výskytvýchodní, střední a jižní Afrika
biotoptravnaté savany s křovinami do 3500 m n. m.
potravalistí keřů a stromů, sukulenty
věkvíce než 40 let
rozměrydélka těla 295–360 cm, výška v kohoutku 140–180 cm
váha700–1600 kg

Výjimečný lichokopytník výškou srovnatelný s buvolem, ale dvakrát těžší. Má velmi slabý zrak a spoléhá se na svůj čich a sluch. Nosorožec dvourohý je ze dvou druhů afrických nosorožců ten menší. Na rozdíl od většího nosorožce širokohubého, který se živí spásáním, je nosorožec dvourohý tzv. okusovač. Horní ret má protažený a zašpičatělý, což mu pomáhá snáz uchopovat větve a listy stromů a keřů, kterými se živí. Samice se pohybují buď samy s mláďaty, nebo v menších skupinkách, samci jsou samotářští. Samice mládě vychovává zhruba tři roky a jsou zaznamenány případy, kdy v jeho obraně usmrtila lva. Nosorožci dvourozí jsou obecně popudlivější, než nosorožci širokohubí.

Safari Park Dvůr Králové chová vzácný východní poddruh nosorožce dvourohého, jehož počet je ve volné přírodě odhadován zhruba na 800 jedinců. Dvorský safari park dokázal do Afriky odeslat již 9 nosorožců dvourohých východních, čtyři (Deborah, Jamie, Jabu a Eliška) do Tanzánie a v roce 2019 zorganizoval transport 5 nosorožců (Manny, Jasmína, Jasiri, Mandela a Olmoti) do rwandského národního parku Akagera, jednalo se o největší transport nosorožců z Evropy zpět na kontinent Afriky.

Ochrana:

Kdysi jeden z nejúspěšnějších býložravců rozšířený po celé Africe byl postupně vytlačován rozrůstající se lidskou populací. V roce 1970 žilo ještě v Africe 65 000 nosorožců černých. V důsledku nekontrolovaného lovu a zejména pytláctví však jejich stavy poklesly až na 2 300 jedinců v roce 1993. Stejně jako nosorožec širokohubý a asijské druhy nosorožců je loven pytláky pro své rohy kvůli víře v jejich ozdravné účinky a společenskému statutu, který držení rohu představuje. Po řadě ochranářských opatření se jejich počet ve volné přírodě vyšplhal na více, než pět tisíc. Počet nosorožců dvourohých východního poddruhu je ale stále odhadován na pouhých 800 jedinců.

V Safari Parku Dvůr Králové je tento poddruh chován od 70.let minulého století a dosud se tu narodilo 46 mláďat. Jako jeden z nejlepších chovatelů nosorožců dvourohých v lidské péči na světě si velice ceníme toho, že se můžeme alespoň částečně podílet na jejich záchraně přímo v jejich původním prostředí.

Přečti si o transportu nosorožců do Tanzánie

Přečti si o transportu nosorožců do Rwandy

 

čtěte také